Hoe werkt een CO2 meter?

CO2-meters werken door de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de lucht te meten. Ze maken gebruik van een optisch principe genaamd niet-dispersieve infrarood (NDIR) spectroscopie. Dit principe maakt gebruik van de absorptie-eigenschappen van CO2 voor infraroodlicht om de concentratie van CO2 in de lucht te meten.

CO2-sensoren: principes en toepassingen

Een CO2-sensor bestaat uit een infraroodlamp die infraroodlicht uitzendt door een monster van lucht dat wordt gemeten. Dit infraroodlicht gaat door een filter dat alleen golflengten doorlaat die worden geabsorbeerd door CO2. Het licht wordt dan op een detector gericht, die meet hoeveel licht wordt geabsorbeerd door de CO2 in de lucht.

Het resultaat van deze meting wordt omgezet in een elektrisch signaal dat kan worden gebruikt om de CO2-concentratie in de lucht te berekenen. Dit signaal kan dan worden weergegeven op een display of worden gebruikt om een waarschuwingssignaal te activeren als de CO2-concentratie een bepaalde drempelwaarde overschrijdt.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de CO2-concentratie in de lucht, hoe meer infraroodlicht wordt geabsorbeerd en hoe sterker het elektrische signaal is dat wordt geproduceerd door de CO2-sensor. Door deze metingen te verrichten, kunnen CO2-meters worden gebruikt om de luchtkwaliteit te bewaken en te controleren in een verscheidenheid aan omgevingen, zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen en fabrieken.

De impact van koolstofdioxide op menselijke gezondheid: concentraties en limieten

Het wordt aangenomen dat blootstelling aan hoge niveaus van koolstofdioxide (CO2) voor langere tijd potentieel schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de mens. De hoeveelheid CO2 die als “gevaarlijk” wordt beschouwd, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de concentratie van CO2, de blootstellingsduur en de gezondheidstoestand van de persoon die wordt blootgesteld.

De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in de Verenigde Staten heeft een maximum toelaatbare concentratie (MAC) van 5.000 ppm (delen per miljoen) voor CO2 vastgesteld in de werkomgeving gedurende een werkdag van 8 uur. De American Society of Heating, Refrigerating, and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) heeft een aanbevolen limiet van 1.000 ppm voor CO2 in binnenruimtes.

Blootstelling aan zeer hoge niveaus van CO2 (bijvoorbeeld 40.000 ppm of hoger) kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, flauwvallen en in extreme gevallen zelfs bewusteloosheid of overlijden. Deze niveaus van CO2 zijn echter onwaarschijnlijk in normale omstandigheden en komen meestal alleen voor in specifieke industriële of gesloten omgevingen met beperkte ventilatie.

Welke CO2 meter is het beste?

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Rovary RV2000P CO2 meter & Hygrometer – CO2 melder en monitor binnen – Inclusief E-book – Luchtkwaliteitsmeter – draagbaar en oplaadbaar – met alarm – €74,99

De Rovary RV2000P CO2-meter is een handzaam apparaat dat de luchtkwaliteit in elke ruimte meet. Het apparaat is ISO-gecertificeerd, heeft grote cijfers die goed af te lezen zijn, reageert snel op veranderingen en heeft een accuduur van 14 uur. De CO2-meter heeft een visuele waarschuwing die kan worden ingesteld als de CO2-waarden te hoog worden en meet naast CO2 ook temperatuur en luchtvochtigheid. Het apparaat is oplaadbaar, gemakkelijk te bedienen en handig om mee te nemen. Reviewers zijn over het algemeen positief, hoewel één reviewer meldde dat de temperatuur- en luchtvochtigheidsmeters een afwijking hadden.

Lees meer

Bekijk onze blog post over de Beste CO2 meters van 2023

In deze blogpost presenteren we een lijst met de beste CO2-meters van 2023. Het monitoren van de CO2-concentratie in binnenruimtes is belangrijk voor het handhaven van een gezonde en veilige omgeving. We hebben de nieuwste en best presterende CO2-meters op de markt onderzocht en vergeleken om u te helpen de juiste keuze te maken voor uw behoeften. Of u nu een kantoor, school, thuis of andere binnenruimte heeft, deze blogpost biedt u waardevolle informatie en advies om u te helpen de beste CO2-meter te kiezen.

Lees meer over de “Beste CO2 meters van 2023”

1 Reactie
 1. Ik heb een tijdje geleden een CO2 meter aangekocht. Mijn zoon vertelde dat er op zijn school een CO2 meter was geplaats. Nu heb ik er zelf ook 1 aangekocht. Hierdoor heb ik opgemerkt dat het CO2 gehalte in ons huis soms erg hoog was. Het is erg fijn en leuk om het CO2 gehalte te zien zakken als het raam open gaat.

  Laat een reactie achter

  Review Hoek
  Logo
  Nieuwe Account Aanmaken
  Vergelijk items
  • Totaal (0)
  Vergelijken
  Shopping cart