Luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit. Vocht in de lucht ontstaat wanneer waterdamp uit een vloeistof, zoals zweet op je huid, verdampt en vervolgens condenseert op iets anders. De luchtvochtigheid in huis speelt een belangrijke rol bij een prettig of minder prettig binnenklimaat. Maar wat is luchtvochtigheid precies? Hoe meet je de luchtvochtigheid en wat is de beste luchtvochtigheid? En wat merk je als de luchtvochtigheid in huis te laag of te hoog is?

Wat betekent luchtvochtigheid in huis?

De lucht in uw huis is gevuld met waterdamp die verdampt uit baden en douches, gootstenen en afvoeren, wasmachines, vaatwassers en meer. Vochtigheid speelt een belangrijke rol bij het comfortabel houden van uw huis. De aanbevolen relatieve vochtigheid binnenshuis ligt vaak tussen 30 en 60 procent; sommige deskundigen raden echter een bereik van 45 tot 55 procent aan om allergenen en die irriterende stofdeeltjes (die allergenen zijn) te verminderen.

De ideale luchtvochtigheid in huis

Wat als de luchtvochtigheid te laag?

Een lage luchtvochtigheid resulteert in droge lucht, wat allergieën, astma en ademhalingsproblemen kan verergeren. Een lage luchtvochtigheid is niet alleen ongemakkelijk voor mensen, maar ook voor het huis zelf. De muurpleister kan barsten en krimpen, houten vloeren worden droog en splijten en houten meubelen kunnen beschadigd raken.

Bekijk onze luchtontvochtigers

Wat als de luchtvochtigheid te hoog?


Heb je het warm en zweterig, maar kan je niet uitleggen waarom? Wij raden u aan om de luchtvochtigheid in huis te controleren. Vochtige lucht geeft mensen een ongemakkelijk gevoel, maar zorgt er ook voor dat we meer gaan zweten. Dit verkoelende effect is slecht voor de gezondheid van ons lichaam omdat het de slijmvliezen bevochtigt en de ademhaling vertraagt, wat uitdroging kan veroorzaken. Een hoge luchtvochtigheid kan onherstelbare schade aanrichten aan meubels, boeken en meer. Met een goede luchtontvochtiger blijft je huis droog en fris.

Bekijk onze luchtbevochtigers

Tips voor een goed luchtvochtigheid in huis

 1. Dagelijks de ramen openzetten voor frisse lucht.
 2. Meet de luchtvochtigheid in huis met een hygrometer.
 3. Koop een luchtbevochtiger of juist een Luchtontvochtiger.
 4. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken.
 5. Tijdens het douchen zorg dat er een raam open staat.
 6. Na het douchen maak de wanden droog met een raamtrekker.
 7. Droog je was buiten wanneer mogelijk.

Wat is een hygrometer?

De beste manier om de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte te meten is met een digitale hygrometer. Een hygrometer is in feite een mooie manier om te zeggen “het ding dat meet hoeveel vocht er in de lucht is”. Het is ook wel bekend als een vochtigheidsmeter. Uw hygrometer kan u op elk moment precies vertellen hoeveel vocht er in uw huis is. Het is een apparaat dat de vochtigheid meet – de hoeveelheid waterdamp in de lucht – en je vertelt wat dat aantal is, zodat je geïnformeerd bent over de luchtvochtigheid in huis.

Bekijk onze hygrometers

We zullen blij zijn om uw mening te zien

   Laat een reactie achter

   Review Hoek
   Logo
   Nieuwe Account Aanmaken
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   Shopping cart